Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Nyomtatott hajók az amerikai hadseregben

Nyomtatott hajók az amerikai hadseregben

A Maine-i Egyetem elkészítette a legnagyobb 3D nyomtatott hajókat az amerikai tengerészgyalogosoknak.

 

A speciálisan tengerészgyalogosoknak kifejlesztett hajók prototípusait logisztikai támogatásra használná a hadsereg, ezek tényleges tesztelése már folyamatban is van. Az egyetem két hajót nyomtatott, a nagyobbik hajó két 6 méteres konténert tud szállítani, a kisebbik pedig egy teljes rajt tud szállítani, azaz 9 főt és 3 napnyi élelmet, vizet és egyéb ellátmányokat a katonáknak. Jelenleg nem elérhetők fotók illetve főbb technikai adatok a hajóról, nemzetvédelmi okok miatt.

Mindkét hajót több anyagból kevert kopolimer alapú szénszál erősített kompozitból készült. A Maine-i Egyetem szerint egy hajót akár egy hónap alatt is el lehet készíteni, ez tradicionális megmunkálásokkal akár egy évig eltarthat. A hajók természetesen külön-külön is tudnak működni, azonban kialakításuknak köszönhetően összekapcsolhatóak, így az egyik hajót amolyan utánfutóként is alkalmazhatják.

Az egyetem rendelkezik a világ legnagyobb polimer 3D nyomtatójával, amivel akár 30 méter hosszú, 6,5 méter széles és 3 méter magas modelleket is lehet nyomtatni. 2019-ben a 3Dirigo nevű hajójuk elnyerte a világ legnagyobb 3D nyomtatással készült hajója címet, ami egyúttal a legnagyobb 3D nyomtatott tárgy is volt. Ez a hajó 7,5 méter hosszú volt, és 2200 kg tömegű volt. A hajót hihetetlen gyorsasággal, 72 óra alatt lehetett kinyomtatni. Az új hajókkal az egyetem mindkét Guinness rekordját megdöntötte.

Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek

Keresés

Árukereső.hu Árukereső.hu