Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Működő szívet nyomtattak a kutatók

Működő szívet nyomtattak a kutatók

A Kínai Tudományos Akadémia egy speciálisan átalakított 6 tengelyű robotkart alkalmazott bionyomtatónak, amivel sikeresen tudtak sejteket nyomtatni minden elhelyezésben.

 

A módosított bionyomtatóval a kutatók képesek voltak bonyolult alakú szöveteket és véredényeket nyomtatni, sérülés nélkül, amik megakadályozták volna a sejtek növekedését és működését. A 3D nyomtatott szívizom szövet több működött, amivel a rendszer bizonyítani tudta, hogy ez egy lehetséges megoldást jelent a bionyomtatott szövetek és szervek esetében. A kutatócsoport kidolgozott egy olyan ismételt bionyomtatási stratégiát, amellyel komplex szöveteket és szerveket tudnak nyomtatni, amik komplex véredényhálózattal rendelkeznek, miközben biztosítják a hosszútávú túlélést és kulcsfontosságú funkciókat. 

A kutatók sikeresen bebizonyították az ötletüket egy szívszövet darabjának 3D nyomtatásával, amely fenntartotta a ritmikus mozgást és legalább hat hónapig "élőnek" minősítették. Ezután létrehoztak egy olyan két robotból álló platformot, amellyel több sejttípust egyidejűleg tudnak nyomtatni. A kutatók úgy vélik, hogy az új bionyomtatási platformjuk potenciális új stratégiát jelenthet a nagyméretű és funkcionális mesterséges szövetek és szervek előállításában in vitro környezetben.

Az elmúlt évtizedben nagy lépésekben haladt előre a páciens specifikus szövetek bionyomtatásának fejlődése. Amíg a teljesen 3D nyomtatott szervek még nem lehetségesek, az ehhez vezető úton már több lépést is megtettek az ezzel foglalkozó cégek, kutatócsoportok. Több 3D nyomtatással foglalkozó cég érdeklődését fejezte ki a bionyomtatás terén, a 3D Systems bővíti a bionyomtatással foglalkozó részlegét míg a Brinter bionyomtatással foglalkozó start-up egy belépő szintű 3D bionyomtatót kínál.

Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek

Keresés

Árukereső.hu Árukereső.hu